Kontaktirajte nas 043231841
092 367 72 51
Za narudžbe iznad 300,00kn Besplatna dostava
Close
Andrije Hebranga 57, 43000 Bjelovar
Pon - Pet 7:00 - 20:00, Sub: 07:00 - 15:00
Prihrana i ribolov

Uobičajene ribolovne kampanje traju od 3 do 7 dana, ovisno o slobodnom vremenu samog ribolovca kao i raspoloživosti ribičkih pozicija na već ranije spomenutim jezerima u Hrvatskoj.

Dolaskom na samu poziciju nakon izrade kampa (šator, ležaljka, stolice, kuhala, stol, i drugi ribolovni pribor, kao i pribor komfora), potrebno je obratiti pozornost na ribolovnu poziciju. Naime, ukoliko na susjednim pozicijama se već odvija ribolov, ili razgovorom sa susjedima ili u promatranju njihove prihrane u njihovoj ribolovnoj zoni, potrebno je donijeti odluku na kojim daljinama će se odvijati ribolov. Ako se radi o neistraženim, odnosno nelovljenim pozicijama, uvijek je korisno uzeti marker i njime istražiti ribolovno područje – pozicije. Ako to pozicija dozvoljava, potrebno je odabrati prijelaze – platoe, tvrđa mjesta. Isto tako, ukoliko širina pozicije dozvoljava (zavisno i o broju ribolovaca na istoj), uvijek je poželjno odabrati dvije ribolovne pozicije hranjenja – jednu iznad 100 m, a drugu, ovisno o konfiguraciji, 50-60 m od obale. Nakon odabira pozicija hranjenja, potrebno je na štapu za hranjenje označiti daljinu i prenijeti ju na lovne štapove. Ovo je najbitnija priprema kako bi sam ribolov bio vrlo precizan, rasipanje prihrane minimalano, a sama učinkovitost ribolova najuspješnija. Na spod rolama za prihranu upotrebljava se najčešće špaga osnove 10 libri, te šok-lider od špage 40-50 libri (dužine 8-10m), kako bi amortizirao udare prilikom izbačaja same rakete. Postoji i solucija koju neki ribolovci koriste, da umjesto špage upotrebljavaju kompletne konusne najlone (osnova 0,23 – 0,26), a debljina lidera 0,50 – 0,60. Samo „klipanje“ lovne daljine može biti direktno u klip same role ili na neke druge načine gumicama, oznake flomasterima, gumicama za šteku. Razlika između lovne daljine na lovnim štapovima te spod štapu ovisi o daljini lova, kao i dubini samog jezera, te se ribolovac tome mora prilagoditi i nakon oznake svih štapova poželjno je da se izbačaji vrše sa istog mjesta.

Prihrana

U slobodnom ribolovu najbolji omjer prihrane se sastoji od 1/3 partikla sa kukuruzom, 1/3 boila i 1/3 peleta. Priprema partikla se sastoji od namakanja i kuhanja kukuruza, sjemenki konoplje, tigernutsa i ostalih sitnih sjemenki. Nakon kuhanja istog, dobro je tretirati različitim tekućinama prema afinitetu ribolovaca i godišnjem dobu te vrsti boila. Boile je dobro pripremiti u dvije podvrste – fish i bird, a isto tako tretiranje i dodavanje atraktora, mirisa i svih ostalih komponenata u iste ovisi o afinitetu, želji i volji samog ribolovca.

Hranjenje

Hranjenje predstavlja vrlo važan segment samog ribolova, a njegova preciznost polučuje rezultate. Dnevna količina prihrane ovisi o reakciji ribe te godišnjem dobu i ostalim situacijama na samom jezeru, a prosječna količina ukupnog gore navedenog mixa (1/3 + 1/3 + 1/3) je u prosjeku 10-15 kg po danu. Nakon 20-40 raketa izbačenih na lovnu poziciju i bacanjem lovnih sistema na istu u normalnim okolnostima može se očekivati ribolovni griz u roku sat do dva. Naravno, ako je odaziv grizeva raniji i češći, prihranjivanje je potrebno češće i u većim količinama.