Kontaktirajte nas 043231841
092 367 72 51
Za narudžbe iznad 300,00kn Besplatna dostava
Close
Andrije Hebranga 57, 43000 Bjelovar
Pon - Pet 7:00 - 20:00, Sub: 07:00 - 15:00
Riječni ribolov šarana

Riječna mjesta su često surova i nepristupačna, nekad na obali nema mjesta niti za stolicu, a kamoli za ležaljku. Put do riječnih šarana, često je puno dulji i teži nego do jezerskih, i na nekin način “posut trnjem”. U nastavku ćemo vam pokušati skrenuti pozornost na neke od važnijih detalja, koji vam mogu pomoći da dođete do svog prvog šarana divljaka.

Što su to šarani divljaci?

Divlji ili izvorni riječni tip šarana su dugačke vretenaste ribe, i po obliku tijela zapravo više sliče mrenama nego onom obliku pod kojim prosječni ribolovci podrazumijevaju šarana. Ove vrlo snažne ribe su odlični plivači, i zbog toga ih uglavnom nalazimo u najjačim strujama u rijeci. Kako su te ribe zaista odlična njuha i sluha, zapravo su ribolovcima vrlo dostojni protivnici. Šarani divljaci se svojom težinom najčešće kreću od 3 do 12 kilograma, i svaka riba ovog morfološkog tipa preko 15 kilograma je pravi kapitalac u punom smislu te riječi.

Gdje žive?

Oblik ribe koju lovite može vam puno reći o tome gdje i kako ona živi. Tako na primjer ribe koje žive u snažnoj struji i u brzacima obično imaju dugo, snažno, vretenasto tijelo te snažan rep. Šarani, koji žive u mirnijoj vodi obično su širi, s visokim grebenom, katkad i debeljuškasti. To je zapravo vrlo logično jer se ribe kreću u vodi na način da žele trošiti što manje energije, i pogotovo kad su u situacijama da nemaju dovoljno prirodne hrane, hranu moraju štedjeti.
Vodeći se tom logikom divlje šarane treba tražiti u najjačim maticama, na brzacima i na velikim riječnim zavojima. Jako su dobra mjesta gdje u rijeku utječe neki potok ili druga rijeka. Odlična su mjesta gdje se riječna matica zabija u obalu. Mjesta u struji s potopoljenim granjem mogu sadržavati brojne populacije ovih riba. I dok je na rijeci zapravo najteži dio ribolovne misije pronaći ribu i mjesto od kuda ju je moguće loviti, to nije nemoguće.

Kako pronaći riječne šarane?

Više je načina kako ih se može pronaći. Najbrži i najbolji način je nabaviti kartu rijeke i po njoj potražiti oštre zavoje ili neke druge netipične dijelove rijeke. Zatim potražiti putove kojima se može doći do njih i provesti nekoliko jutara u zoru u izviđanju s obale. Ribe se u rana jutra i u kasna predvečerja u pravilu uvijek otkrivaju skokovima, a kad ih pronađete treba dobro ispitati konfiguraciju rijeke.
Neka od uobičajenih pitanja koja si treba postaviti su: koliko je duboko mjesto gdje želite loviti, kakvo mu je dno, što na dnu ima, može li se na njemu s obale loviti, ima li realne šanse s njega uloviti ribu? Odgovori na njih polako ali sigurno u vašoj glavi grade sliku o potopljenom dijelu vašeg ribolovnog mjesta koju za uspješan ribolov jednostavno morate naučiti.

Vaš odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *